Wiem, że to będzie ciężki quest, bowiem baaardzo trudno jest wydropić truskawki ;) No ale dacie radę :D
Oto przepis na ciasto truskawkowe bez pieczenia --> Wygląda tak Jest banalnie proste :)
Ciacho truskawkowe
Składniki:
2 kg truskawek 1 opakowanie żelatyny (takie 50g) 6 serków homogenizowanych (najlepiej naturalnych, ale dobrze spisują się też waniliowe czy truskawkowe :) ) 2 opakowania galaretek truskawkowych cukier woda :D
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki(3/4 całości) należy pozbawić ogonków i pociąć. Mieszamy serki waniliowe z pociętymi truskawkami(zostawiamy ich trochę, żeby udekorować górę ciasta :) ) oraz z cukrem (do smaku, byle nie przesadzić :) ). Dodajemy do tego żelatynę rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ważne, żeby żelatyna była letnia (nie gorąca bo będzie kicha). Przygotowujemy tortownicę - a mianowicie wykładamy ją bardzo szczelnie folią spożywczą (taką przezroczystą, a jak nie to aluminiowa też może być). Od dna aż po brzegi. Wlewamy masę do tortownicy (25-30 średnicy) i wstawiamy do lodówki, żeby się zsiadło :D
2. Jak się zsiądzie to układamy truskawki na górze pionowo - żeby stały, to trzeba obciąć im tyłeczki :D Poupychać tak, żeby się zmieściły :) W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki i czekamy aż trochę wystygną. Jak będą miały temperaturę pokojową wówczas wylewamy je na górę naszego ciasta. Najlepiej nie wylewać jej bezpośrednio na ciasto, bo może się zrobić dziura, a tego nie chcemy, więc lejemy na zwykła łyżkę, a galaretka sobie z niej spokojnie skapuje :D Jak zalejemy, to wstawiamy do lodówki, by się zsiadło :)
Jak się zsiądzie, to wyjmujemy (delikatnie z folii i tortownicy) i wszamamy :D Można skomponować z bitą śmietaną ;) Cukier można zastąpić słodzikiem, by ciacho było dietetyczne ^^ Przechowywać w lodówce :) Oczywiście truskawki można zastąpić innymi owocami (np. jagody).
SMACZNEGO! :*
|